Cea mai mare economie din Europa, în cădere liberă spre o criză

de: Anca Lupescu
25 07. 2022
Urmeaza o criza economica?

Germania se află în pragul recesiunii, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie și temerile legate de o penurie de gaze duc la scăderea încrederii, arată un nou sondaj.

Economia Germaniei, în cădere liberă

Institutul de cercetare IFO a raportat că moralul mediului de afaceri german a scăzut luna aceasta la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Companiile se tem că afacerile se vor înrăutăți semnificativ în lunile următoare, iar firmele din industria prelucrătoare sunt deosebit de pesimiste.

Indicele IFO privind climatul de afaceri a scăzut la 88,6, de la 92,2 în iunie, o scădere mai mare decât se aștepta, ceea ce plasează cea mai mare țară din Europa în pragul recesiunii.

Este cea mai proastă citire din iunie 2020, în timpul primei închideri Covid-19, când economia globală a intrat în recesiune.

„Germania se află în pragul recesiunii”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

Prețurile ridicate la energie și amenințarea cu penuria de gaze apasă asupra economiei. Companiile se așteaptă la o activitate de afaceri semnificativ mai proastă în lunile următoare.”

Indicele IFO scade

Indicele IFO privind condițiile economice actuale a scăzut la 97,7, de la 99,4 în iunie, în timp ce indicele așteptărilor a scăzut la 80,3 de la 85,5, arătând o creștere a pesimismului în general.

Pesimismul în industria prelucrătoare cu privire la lunile următoare a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, fabricile raportând o scădere a comenzilor noi

În sectorul serviciilor, climatul de afaceri s-a deteriorat semnificativ, așteptările fiind în scădere, inclusiv în sectorul turismului și în industria ospitalității.

De asemenea, condițiile au slăbit în sectorul comerțului cu amănuntul și în sectorul construcțiilor.

Săptămâna trecută, ministrul german al economiei a anunțat un nou val de măsuri de urgență pentru a reduce consumul de gaze al țării.

Fluxurile din Rusia prin conducta Nord Stream 1 au fost reluate la niveluri reduse abia săptămâna trecută, după o oprire programată care a ridicat temeri privind o oprire mai lungă.

Ministrul german al economiei a anunțat un nou val de măsuri de urgență pentru a reduce consumul de gaze al țării, după ce fluxurile din Rusia prin conducta Nord Stream 1 au fost reluate la un nivel redus, în urma unei opriri programate.

Robert Habeck a declarat că nu se poate conta pe livrările de gaz din Rusia și a făcut apel la populație să se unească pentru a economisi energie. Printre noile măsuri se numără solicitarea adresată șefilor de a permite, pe cât posibil, lucrul la domiciliu pentru a permite oprirea sistemelor de încălzire din clădirile mari, obligația legală de a scăpa de sistemele de încălzire ineficiente și interzicerea utilizării gazului pentru încălzirea piscinelor private.